İngiltere’de Lise Okumak
Son yıllarda gerek eğitim kalitesi gerekse yaşam koşulları sebebiyle eğitim almak için en çok tercih edilen ülkelerin başında İngiltere geliyor. Nottingham, Liverpool, Londra, Manchester, Birmingham gibi dünyaca ünlü şehirleri barındıran İngiltere, Britanya Adaları içinde bulunan dört ülkeden biridir. Sanatın ve tarihin canlı bir örneği olan İngiltere, lise eğitimi alınabilecek en prestijli ülkelerin başında gelmektedir.
On yıllardır eğitime büyük önem ve yatırım veren İngiltere Krallığı, Newton, Hawking, Dalton, Harvey, Halley gibi dünya tarihi açısından büyük isimlerin yetişmesini de sağlamıştır. Siz de İngiltere’de eğitim almak için üniversite çağını beklemeden İngiltere’nin en prestijli okullarında okumaya başlamak istemez misiniz? İngiltere lise eğitimi açısından nasıldır, İngiltere lise eğitim süresi nedir, İngilterede lise okumak için gerekenler nelerdir, İngiltere lise fiyatları nelerdir gibi pek çok sorunuzun cevabını birlikte inceleyelim.
[expander_maker id=”2″ more=”Daha Fazla Oku” less=”Kısalt”]
İngiltere’de Lise Okumanın Avantajları
İngiltere lise eğitimi özellikle son yıllarda Türk öğrencilerin gözdesi haline gelmiştir. İngilterede lise okumak hem yaşam kalitesi açısından hem de İngiltere’nin öğrencilere sunduğu imkanlar açısından son derece büyük avantajlar sağlamaktadır. İngiltere lise eğitimi ile hem ülkenin kültürüne erken yaşta hakim olacak hem de yakaladığı başarı standartları ile kişisel ve akademik gelişiminize en büyük yatırımı yapmış olacaksınız. İngiltere lise eğitiminizin boyunca okulların sağladığı rugby, at binme, Asya ve Avrupa dilleri gibi pek çok alanda da kendinizi geliştirerek özgeçmişinizi zenginleştirme fırsatı yakalayacaksınız.
İngilterede lise okumak aynı zamanda dünyanın en prestijli üniversitelerine de giriş bileti anlamına gelmektedir. Akademik eğitimini İngiltere’nin köklü üniversitelerinde ya da diğer ülkelerde devam etmek isteyen öğrenciler, lise eğitimini Türkiye’de alan öğrencilere göre çok daha avantajlı konumdadır. İngiltere lise programlarının sunduğu diplomalar dünyanın her yerinde geçerliliği olan diplomalardır.
Yalnızca İngiliz eğitim sistemine göre değil, farklı programlardan da mezun olabilirsiniz. Bunların bazıları Amerika merkezli olan AP programı, bir diğeri ise İsviçre merkezli IB programıdır. IB ve AP programları özellikle son dönemde dünyada oldukça yaygın olan birbirinden prestijli programlardır. Bu diplomalarla da lisans eğitiminize istediğiniz pek çok ülkede devam edebilirsiniz.
Oldukça disiplinli ve öğrenci odaklı olan İngiltere eğitim sistemi hem kariyeriniz hem de dünya görüşünüz için size sayısız artı kazandıracaktır. İngiltere’de lise okumanın tüm hayatınızı olumlu yönde etkileyecek en iyi yanı ise üniversitede okumak istediğiniz bölüme göre lisede eğitim almanızdır. İngiltere eğitim sistemi öğrencilerin hayatlarını şekillendirmek istediği alana göre uygun eğitimi vermeye başlayarak, akademik ve mesleki olarak daha donanımlı, iyi yönlendirilmiş bireyler olmalarını hedeflemektedir.
İngiltere lise eğitimi, üniversite eğitimine Türkiye’de devam etmek isteyenler için ise ayrıca bir avantaj sağlanıyor. 2013 yılında çıkan YÖK yasası ile liseyi yurtdışında okumuş olan Türk öğrencilerden Türkiye’de üniversite sınavına giriş zorunluluğu ve katkı payı beklenmemektedir. Türkiye’deki üniversitelerin, not ortalaması ve lise derslerinin akreditasyonu gibi kendi belirlediği çeşitli yeterlilik koşullarına uyduğu takdirde liseyi yurtdışında okumuş her Türk vatandaşı kendi ülkesindeki üniversitelere girişte avantaj kazanmaktadır.
İngiltere’de Liseler Nasıldır?
Dünyanın hemen hemen her yerinde olduğu gibi İngiltere’de de okullar devlet okulu (State College) ve özel okullar (Private College) olarak iki şekilde sınıflandırılmıştır. Türk vatandaşları her iki şekilde de İngiltere lise eğitimine başlayabilmektedir. Özel okullar 14 yaşından itibaren yabancı öğrenci almaya başlarken, Türk öğrencilerinin devlet okulunda eğitim görebilmesi için 16 yaşına girmiş olması gerekmektedir. İngiltere lise türleri bu iki sınıf altında da dörde ayrılmaktadır. 8-13 yaş arası öğrencilere eğitim veren ‘Özel Lise Hazırlık Okulu’ adı altındaki kurumlar öğrencileri liseye hazırlayan okul türlerindendir. Tüm yabancı uyruklu öğrencilere kapılarını açan bu kurumlar yatılı olabilmektedir.
Özel Lise Hazırlık Okulları İngiliz devletinin denetimi altında hizmet veren eğitim kurumlarındandır. ‘Özel Gündüz Liseleri’ ise eğitim kalitesi açısından bakıldığında en iyi standartlara ulaşmış okullardır. Bu okullar da yabancı öğrencileri kabul etmektedir. ‘Gündüz ve Yatılı Devlet Liseleri’ olarak adlandırılan liselerin tüm giderleri hükümet tarafından karşılanır. Hem yurt hem de seçilmiş ailelerin çatısı altında konaklama hizmeti sunan bu kurumlara yalnızca Avrupa Birliği’ne bağlı ülkelerin öğrencileri kabul edilmektedir.
16 ile 19 yaş arası öğrencilere eğitim veren ‘Devlet Kolejleri’, yabancı öğrenci kabul etme konusunda oldukça seçici davranmaktadır. Oldukça yüksek not ortalaması ve dil becerisini göz önünde bulunduran devlet kolejlerine başvuru yapabilirsiniz. Bunlara ek olarak, lisans eğitimini Amerika Birleşik Devletleri’nde almayı düşünen öğrenciler, İngiltere’de sıkça tercih edilen bir diğer okul olan Amerikan kolejlerini de tercih edebilir. Amerika kolejlerinde lise eğitimi almak size Amerika’daki üniversitelere bir adım daha yaklaşma şansı tanıyacağı gibi bu okullar aynı zamanda sanat ve spor alanında da öğrencilerini oldukça desteklemektedir.
İngiltere Lise Eğitim Sistemi Nasıldır?
İngiltere lise eğitimi iki aşamadan oluşur. İngiltere hükümeti öğrencileri 11 yaşından itibaren, ‘secondary education’ (Lise eğitimi) adı altında ilgi ve bilişsel becerilerine göre sınıflandırmaya başlamaktadır.
11 yaşından 14 yaşına kadar fen bilgisi, ekonomi, tarih müzik, coğrafya, İngilizce, yabancı dil, matematik, sanat, sosyal bilimler gibi alanlarda eğitim almaya başlayan gençler, 14 ve 16 yaş aralığı boyunca ise GCSE (General Certificate of Secondary Education) adı verilen programa devam ederler. General Certficate of Secondary Education (GCSE) belgesi Türkiye’deki klasik lise diplomasıdır. Ancak İngiltere’de GCSE’yi tamamladıktan sonra doğrudan üniversiteye başlanmamaktadır. 16 yaşından sonra ise öğrenciler 2 yıl boyunca, girmek istedikleri üniversite ve bölümlerine uygun olarak en az üç, en çok beş dersi almaya başlarlar.
Bu derslerin sınavlarından başarıyla geçtikleri takdirde ‘Advanced Level’, yani kısaca A Level diploma adı verilen yeterlilik belgesini almaya hak kazanır ve üniversiteye başlarlar. İki yıl süren Advenced Level sürecinin ilk yılını başarıyla tamamlayan öğrenciler Advenced Subsidiary, kısaca AS Level’a sahip olmaktadır. İkinci yıllarında ise ilk yıl aldıkları dört dersin üçüyle bitirerek A Level diplomaya hak kazanırlar. Eğer 10. Sınıfı Türkiye’de tamamladıktan sonra İngiltere’de lise eğitimi almaya karar verirseniz doğrudan A Level diploma eğitimine başlayacaksınız.
A Level diploma aldıktan sonra Cambridge ve Oxford gibi Birleşik Krallığın en prestijli üniversitelerinde eğitim alma hakkı kazanabilirsiniz. A Level diploma İngiltere’nin yanı sıra Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki pek çok seçkin üniversitelerce de tanınmaktadır.
İngiltere lise eğitimi için neler gereklidir?
İngiltere eğitim sisteminin yabancı öğrenci kabulünde üç temel esası vardır. Bunlar; dil yeterliliği, akademik başarı ve yaş aralığıdır. 14-18 yaş aralığındaki her Türk genci İngilterede lise okumak için gerekli olan ilk şart olan yaş şartını yerine getirmiş demektir İngilterede lise okumak denince akla gelen ilk konulardan biri kuşkusuz dil yeterliliği olacaktır.
İngilterede lise okumak için başvuru yapmayı planlayan bir öğrencinin IELTS sınavından 5.5 ve üzeri puan alması gerekmektedir. Bu sınav puanı ile aldığınız yeterlilik belgesi sayesinde hem İngiltere’de lise eğitiminizin şartlarını gerçekleştirmiş, hem de uluslararası geçerliliği olan bir dil belgesi edinmiş olacaksınız. Yabancı dil sınavı kategorisinde başvuracağınız liselerin talep ettiği sınavlara göre yol almalısınız.
Bunların birçoğu IELTS sınavını temel alsa da bazı okullar diğer sınav çeşidi olan UKiset, TOEFL ya da IELTS UKVI sınavlarını baz almaktadır. İstenen sınavlardan başarıyla geçildiği takdirde son aşama olarak bazı liseler online mülakat talebinde bulunmaktadır. Okul yetkilisiyle yapacağınız görüşmelerde kendinizi en iyi ve özgüvenli şekilde ifade etmek sizleri ön plana çıkaracaktır.
Başvurularda en az dil yeterliliği kadar önemli olan bir diğer kriter ise okul not ortalamasıdır. 100 puanlık sistem üzerinden en az 80 başarı puanı zorunludur. İngiltere’deki liselere başvuru yapmak için iki referans mektubuna ihtiyacınız var. Bunlar genellikle bir öğretmenden ve okul müdüründen istenmektedir. Hem akademik çabalarınız hem de sosyal iletişim ve faaliyetlerinizin ne kadar iyi olduğunun vurgulandığı bu mektuplar İngiltere liseleri için son derece önemlidir.
İngiltere lise eğitimi için gerekli olan diğer evraklar ise transkriptiniz ve ‘motivation letter’ adı verilen niyet mektubudur. Niyet mektubunun içeriği “neden İngilterede lise okumak istiyorum” başlığı olmalıdır. Bu mektupta akademik ve kişisel hedeflerinizden, geçmiş başarılarınızdan, gelecek hedeflerinizden ve vizyonunuzdan da bahsedebilirsiniz. Sınav sonuç belgenizin de içerisinde olduğu bu dökümanları bir araya getirdikten sonra yapmanız gereken son şey tüm bu belgeleri İngilizceye çevirtmektir. Bunlar dışında dosyanızda olması gereken diğer belgeler rutin yurtdışına çıkarken edinmeniz gereken belgelerdir. (Pasaport, kimlik, vesikalık fotoğraf gibi).
İngiltere Lise Eğitimi İçin Vize İşlemleri
İngilterede lise okumak için gereken zorunlulukların başında öğrenci vizesi gelmektedir. İngiltere’de uzun dönem öğrencilik yapacak olan adaylar için düzenlenmiş olan Tier 4 adındaki vize, 4-17 yaş aralığındaki kişileri kapsamaktadır. İngilterede lise okumak isteyen adaylar da Tier 4 vizesini alarak eğitimlerine başlayabilir.
İngiltere Liselerinde Konaklama
Peki İngiltere lise eğitimi boyunca ne tür konaklama imkanları sunuyor? İngiltere’de lise seviyesindeki eğitim öğretim süreci üç dönemden oluşmakta ve toplamda 10 aylık bir sürece denk gelmektedir. İngilterede lise okumak isteyen öğrenciler için oldukça konforlu konaklama seçenekleri mevcuttur. Bunların pek çoğu okulların kendi bünyelerinde bulunan yurtlardan oluşmaktadır.
Genellikle kampüs içinde yer alan yurtlarda tek kişilik ve paylaşımlı olarak odalar kiralayabilir, İngiltere lise eğitiminiz boyunca bu yurtlarda kalabilirsiniz. Okul yurtlarının kimisi yarım pansiyon şeklindeyken kimisi de yabancı öğrencilere üç öğün yemek hizmeti sunmaktadır. Diğer konaklama seçeneği ise yurtlara göre daha hesaplı bir konaklama yöntemi olan aile yanı konaklamadır. İngiltere’de özellikle devlet liseleri, yabancı öğrencilere aile yanı konaklama imkanı da sağlamaktadır. Seçilen İngiliz ailelerin evinde kendinize özel bir oda ile ev konforunda da İngiltere lise eğitiminizi tamamlayabilirsiniz.
İngiltere Lise Fiyatları
İngiltere lise fiyatları seçeceğiniz okulun türüne göre değişiklik gösterecektir. Boarding School adı verilen yatılı devlet liselerindeki bu fiyatlara genellikle yurt masrafları da dahil edilmektedir ancak seçeceğiniz okula göre bu prosedürler değişiklik gösterebilir. Kimi okullarda yemek, çamaşır, havaalanı ulaşımı, vasilik ücreti gibi hizmetler de okul fiyatına dahil olmaktadır. İngiltere lise fiyatlarına genellikle ders materyali, danışmanlık, üniforma, rehberlik gibi hizmetlerin dahil olduğunu sıkça görmekteyiz.
Daha detaylı inceleyecek olursak seçeceğiniz lise bir devlet kolejiyse yıllık eğitim ücretleri 16.000 GBP ile 20.000 GBP arasında değişecektir. İngiltere’de özel kolejlerin ücretleri ise 30.000 GBP’den başlayarak 45.000 GBP’ye kadar ulaşmaktadır. İngiltere lise fiyatlarını hesaplarken göz önünde bulundurulması gerekenler; tercih edilen okulun ücreti, ücrete dahil değilse ek konaklama masrafları, uçak bileti ve transfer ücretleri, haftalık ve aylık olarak İngiltere’deki yaşam standartlarına göre belirleyeceğiniz gider masraflarıdır.
Birbirinden iyi eğitim sunan İngiltere liselerinden bazıları şu şekildedir:
Cardiff Sixth Form College
CATS College
Buckswood College
Mill Hill School
DLD College
Brighton College
Oxford Tutorial College
St. Michael’s School
Brockenhurst College
Bellerbys College
Felsted College
Concord College
Ruthin School
Belçika dil okulu ve diğer tüm ülkelerin dil okulları veya çalışma izinleri için Euro Employ Danışmanlık profesyonel başvurusu için, vize süreçleriniz için daima hizmetinizdedir. Profesyonel yardım alarak iyi bir dil okuluna başvurmak sizin yararınıza olacaktır.
[/expander_maker]